Tapahtumat

Kokkoiltapilkkikilpailu

Julkaistu 18.03.2019 Tapahtumat

La 20.4.19 Haapajärvi Kuusaanjärvi  Eurola Harjuntie 5, klo 17.30 – 20,00. Sa 15 min. Kilpailun nimi: Kokkoiltapilkkikilpailu Järjestäjä: Kuusaa-Jokelan kyläyhdistys ...

Lue lisää

JOULUASKARTELU LA 1.12 EUROLA

Julkaistu 10.11.2018 Tapahtumat

Tervetuloa eurolaan kylmäposliini - joulutyöpajalle! Pajalla saat helpot ohjeet, joiden avulla teet itse joulun kauneimmat lahjat, koristeet ja kukka-korut. la ...

Lue lisää

Perinteinen Joulun avaus Eurolassa

Julkaistu 15.10.2018 Tapahtumat

Perinteinen Joulun avaus Eurolassa pe 30.11.2018 klo 18.30. Puuroa, soppaa, pipareita, joulupukin vierailu. Tervetuloa!

Lue lisää

Juhlaruokailu ja Kehittyvä Kuusaa hankkeiden päätöstilaisuus

Julkaistu 15.10.2018 Tapahtumat

Juhlaruokailu ja Kehittyvä Kuusaa hankkeiden päätöstilaisuus Kylätalo Eurolassa 4.11.2018 klo 12-14. Tilaisuus on juhlapvelujen testitilaisuus, avoin tapahtuma kaikille ja maksuton. ...

Lue lisää

Kamarikonsertti Eurolassa

Julkaistu 15.10.2018 Tapahtumat

Kamarikonsertti Kylätalo Eurolassa su 21.10.18 klo 14.00 Muusikkoina nähdään ja kuullaan Marjukka Eskelinen (piano), Maija Anttila (klarinetti) ja Lotta Harju ...

Lue lisää

Torilla tanssit

Julkaistu 11.06.2018 TapahtumatLue lisää

Kyläpäällikön uutiset

Eurolan juhlaruokailun testitilaisuudesta Maaselkälehden juttu

Julkaistu 24.11.2018 Uutiset

Maaselkälehti, juttu 7.11.2018, Toimiva kylätalo osaa kattaa pöydän komeaksi

Lue lisää

Uutiskirje, Suomen Kylät ry

Julkaistu 24.11.2018 Uutiset

Uutiskirje Kehittyvä Kuusaa -kehittämis- ja investointihankkeesta Suomen Kylät ry uutiskirje

Lue lisää

Tervetuloa kylään

Julkaistu 26.04.2018 Uutiset

Tervetuloa kylään porttaali on uudistunut. Katso uusin tiedotuslehti. https://issuu.com/entraky/docs/tervetuloa-kylaan2018

Lue lisää

Aluepolitiikka on valintoja ja koko Suomen asia

Työpisteeni on ydinmaaseudulla sijaitsevassa maaseudun paikalliskeskuksessa. Keskittymiskehitys on pakannut kymmenien kylien palvelut kompaktiin pakettiin tänne kahden vesistön väliselle maakaistaleelle. Kun käyn keskustassa lounaalla, huomaan jälleen yhden kivijalkaliikkeen lopettaneen. Vilkkaimman kauppakadun varrella on itse asiassa useita tyhjiä liiketiloja. Alkaako keskittymiskehityksen ensimmäisen kierroksen voittajista tullakin häviäjiä?

Muuttoliiketutkija Timo Aron mukaan viisi tärkeintä alueen menestystä selittävää tekijää ovat ihmiset ja väestöntiheys, yritykset, koulut, liikenneyhteydet ja luonto. Kun yhdestä karsitaan, noidankehä käynnistyy.

Maamme sisäisen muuttoliikkeen suhteen pelaamme jo nyt nollasummapeliä, sillä maamme väkiluku kasvaa vain maahanmuuton varassa. Nettomaahanmuuttokin on laskusuunnassa, sillä varsinkin nuoret ja koulutetut suomalaiset muuttavat ahkerasti ulkomaille. Suomalaisten väkiluku kasvaakin ylivoimaisesti nopeimmin ulkomailla, sillä vuotuinen maastamuutto vastaa viiden suurimman kaupunkimme muuttovoittoa. Ulkomailla asuvia Suomen kansalaisia on jo 300 000. Kun mukaan lasketaan suomalaista syntyperää olevat henkilöt, ulkosuomalaisten määrä nousee peräti 1,6 miljoonaan!

Näinkö se menee: ensin tyhjenevät kylät, sitten paikalliskeskukset, sitten maakuntakeskukset, sitten pääkaupunkiseutu ja 2080-luvulla asumme kaikki New Yorkissa?

Näin sen ei tarvitse mennä, jos politiikalla halutaan edelleen vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteemme. Timo Aron mukaan suurten kaupunkien ja kaupunkiseutujen kasvu lisää myös muuttoliikkeen vastavirtojen määrää ja korostaa asumiseen, liikkumiseen ja työn tekemisen eri muotoihin liittyviä vaihtoehtoja. Monipaikkaisuus ja monipaikkainen elämäntapa yleistyvät. Ihmisten sujuva arki ja paikkaan liittyvät valinnat perustuvat sekä että-valintoihin joko tai-valintojen sijaan. Voisiko näitä ilmiöitä vahvistaa politiikalla?

Kuntien, maakuntien ja valtion valintojen lisäksi aluepolitiikka on myös yksilön valintoja. Kuinka sinä vastaisit Aron heittämiin tulevaisuutemme avainkysymyksiin:
1. Voidaanko tai halutaanko aluekehitykseen vaikuttaa poliittisin päätöksin?
2. Valitsevatko muuttajat ensin työn, jonka mukana tulee paikka vai paikan, jonka mukana tulee työ?
3. Seuraavatko ihmiset työpaikkoja vai työpaikat ihmisiä?
4. Onko paikkojen välisessä kilpailussa jatkossa kyse enemmän työstä vai elämästä?
5. Halutaanko vai joudutaanko kaupunkeihin?

Myös vuorovaikutus on hyvä lääke, vaikka se tuppaa kuplissamme usein unohtumaan. Elävän ja elinvoimaisen maaseudun tärkein tulevaisuuden pelastusrengas ovat maaseudun omien asukkaiden ja yhteisöjen lisäksi kaupungit ja kaupunkilaisten tekemät arjen valinnat.

Petri Rinne
Puheenjohtaja
Suomen Kylät ry
... Näytä lisääNäytä vähemmän

4 viikkoa sitten

 

Kommentoi Facebookissa

Äärettömän tärkeää asiaa!

Kahvitarjoilu ... Näytä lisääNäytä vähemmän

4 viikkoa sitten

Kahvitarjoilu

Kuusaa-Jokelan kylä kup hiihtojen tulokset 2019 ... Näytä lisääNäytä vähemmän

2 kuukautta sitten

Kuusaa-Jokelan kylä kup hiihtojen tulokset 2019

Salla Reindeer Park
Lappilainen liikenneruuhka. Traffic jam in Lapland.
... Näytä lisääNäytä vähemmän

2 kuukautta sitten

Kehittyvä Kuusaa kehittämis- ja investointihanke kiittää kaikkia, jotka ovat myötävaikuttaneet hankkeidemme onnistuneeseen läpivientiin, etenkin kaikkia talkoolaisia hyvästä työstä – yhdessä saimme paljon aikaan positiivisia asioita kylällemme.

Hankkeiden kaikki toimet on tehty, lukuun ottamatta loppumaksatuksia, jotka valmistuvat tammikuun 2019 alussa, loppuraportit julkaistaan www.kuusaa.com sivuilla tammikuulla 2019.

Toivotamme Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Jokuset Kyläyhdistys ry/Kehittyvä Kuusaa kehittämis- ja investointihankkeet
... Näytä lisääNäytä vähemmän

3 kuukautta sitten

Kehittyvä Kuusaa kehittämis- ja investointihanke kiittää kaikkia, jotka ovat myötävaikuttaneet hankkeidemme onnistuneeseen läpivientiin, etenkin kaikkia talkoolaisia hyvästä työstä – yhdessä saimme paljon aikaan positiivisia asioita kylällemme.  Hankkeiden kaikki toimet on tehty, lukuun ottamatta loppumaksatuksia, jotka valmistuvat tammikuun 2019 alussa, loppuraportit julkaistaan www.kuusaa.com sivuilla tammikuulla 2019. 
Toivotamme Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!  Jokuset Kyläyhdistys ry/Kehittyvä Kuusaa kehittämis- ja investointihankkeetImage attachment